Aprašymas
Aprašymas
Alergija – tai padidintas jautrumas svetimoms medžiagoms, kurios įprastai nėra kenksmingos. Alergijos yra labiausiai paplitęs lėtinis susirgimas, kuriuo serga 15-30 proc. išsivysčiusių šalių gyventojų. Dažniausiai pasireiškianti alergija yra I tipo padidėjusio jautrumo organizme vykstanti reakcija, kurios metu susidaro specifiniai IgE klasės antikūnai prieš alergenus.
Simptomai, kurie pasireiškia beveik iškart susidūrus su alergenu – paraudimas, patinimas, niežėjimas.
Alergijos gali pasireikšti įvairios kilmės medžiagoms – esančioms ore (įkvepiami alergenai) arba esančioms maiste (maisto alergenai).
Maisto alergenų paletė (41 alergenas)
Ši alergenų paletė yra sudaryta iš optimizuotų svarbiausių alergenų derinių. Paletė skirta vienu tyrimu nustatyti daug skirtingų dažniausiai pasitaikančių maisto alergenų. Alergija maistui pasireiškia praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo pavartotas jautrumą sukeliantis maistas. Gali būti jaučiamas lūpų, liežuvio bei gerklės deginimas ir niežėjimas, pykinimas, pilvo spazmai, viduriavimas, patinimas. Labai svarbūs simptomai yra astma, dusulys, greitas širdies plakimas, panika ir sumišimas. Retais atvejai gali pasireikšti anafilaksinis šokas – pati stipriausia žinoma alerginė reakcija. Dažniausiai alergijas sukeliantis maistas yra žemės riešutai, soja, kviečiai, kiautuotieji vėžiagyviai, žuvis, pienas, kiaušiniai. Daugiau kaip 90 proc. mirtinų alerginių reakcijų sukelia riešutai.
Indikacijos tyrimui: Alerginių reakcijų sukeliamas lūpų, liežuvio ir/ar gerklės deginimas ir niežėjimas, viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmas, astma, eritema arba dilgėlinė.
Mišri alergenų paletė (48 alergenai)
Ši alergenų paletė yra sudaryta iš optimizuotų svarbiausių alergenų derinių. Paletė skirta vienu tyrimu nustatyti daug skirtingų dažniausiai pasitaikančių įkvepiamų alergenų. Įkvepiamas alergijas gali sukelti sezoniniai alergenai – medžių žiedadulkės, žolės, piktžolės. Taip pat svarbūs ir visus metus mus supantys kambariniai alergenai – namų dulkių erkutės, naminiai gyvūnai, pelėsių sporos. Tipiniai alergijos įkvepiamiems alergenams simptomai yra rinitas (nosies gleivinės uždegimas), konjugtivitas (akių uždegimas) ir alerginė astma, kurie dažniausiai pasireiškia po kiekvieno kontakto su alergenu. Retais atvejai gali pasireikšti anafilaksinis šokas – pati stipriausia žinoma alerginė reakcija.
Indikacijos tyrimui: Alerginių reakcijų sukeliamas rinitas (nosies gleivinės uždegimas), konjugtivitas (akių uždegimas), alerginė astma, virškinimo sistemos sutrikimai.
Įkvepiamų alergenų paletė (62 alergenai)
Ši alergenų paletė yra sudaryta iš optimizuotų svarbiausių alergenų derinių mišinio. Paletė skirta vienu tyrimu nustatyti dažniausiai pasitaikančius įkvepiamų bei maisto alergenus. Alergija maistui pasireiškia praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo pavartotas jautrumą sukeliantis maistas. Gali būti jaučiamas lūpų, liežuvio bei gerklės deginimas ir niežėjimas, pykinimas, pilvo spazmai, viduriavimas, patinimas. Labai svarbūs simptomai yra astma, dusulys, greitas širdies plakimas, panika ir sumišimas.
Įkvepiamas alergijas gali sukelti sezoniniai alergenai – medžių žiedadulkės, žolės, piktžolės. Taip pat svarbūs ir visus metus mus supantys kambariniai alergenai – namų dulkių erkutės, naminiai gyvūnai, pelėsių sporos. Tipiniai alergijos įkvepiamiems alergenams simptomai yra rinitas (nosies gleivinės uždegimas), konjugtivitas (akių uždegimas) ir alerginė astma, kurie dažniausiai pasireiškia po kiekvieno kontakto su alergenu.
Indikacijos tyrimui: Alerginių reakcijų sukeliamas lūpų, liežuvio ir/ar gerklės deginimas ir niežėjimas, viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmas, astma, eritema arba dilgėlinė, rinitas (nosies gleivinės uždegimas), konjugtivitas (akių uždegimas), alerginė astma, virškinimo sistemos sutrikimai.
Geriausias laikas pasirūpinti savo ir artimųjų sveikata – dabar!
Įkvėpiamųjų alergenų paletę sudaro:
Eil. Nr. | Alergeno pavadinimas | Tarptautinis alergeno kodas |
1 | Žolių mišinys, anktyvųjų (kvapioji gardūnytė, šunažolė, pašarinis motiejukas) | gs12 (g1, g3, g6) |
2 | Žolių mišinys, vėlyvųjų (tikroji knisažolė, nendrė, pūkuotoji vilnūnė) | gs15 (g2, g7, g13) |
3 | Javų žiedadulkių mišinys (rugiai, avižos, miežiai, kviečiai) | gs21 (g12, g14, g18, g101) |
4 | Kultūriniai rugiai | g12 |
5 | Medžių mišinys, ankstyvųjų (alksnis, beržas, lazdynas, uosis, kiparisas) | ts23 (t2, t3, t4, t15, t23) |
6 | Medžių mišinys, vėlyvųjų (ąžuolas, alyvmedis, riešutmedis (graikinis), platanas, pušis) | ts24 (t7, t9, t10, t11, t16) |
7 | Alyvmedis | t9 |
8 | Šilkmedis | t70 |
9 | Piktžolių mišinys 1 (ambrozija, druskė, dagišius, smulkioji rūgštynė, dilgėlė) | ws19 (w1, w11, w13, w100, w103) |
10 | Piktžolių mišinys 3 (paprastasis kietis, siauralapis gyslotis, burnotis, sienžolė) | ws20 (w6, w9, w14, w19) |
11 | Dermatophagoides pteronyssinus (namų dulkių erkė) | d1 |
12 | Dermatophagoides farinae (namų dulkių erkė) | d2 |
13 | Tarakonai | i6 |
14 | Plunksnų mišinys 1 (vištų, ančių ir žąsų) | es2 |
15 | Narvelyje gyvenančių paukščių mišinys 2 (banguotoji papūga, kanarėlė, papūga, žieduotoji papūga, kikilis) | es172 (e78, e90, e91, e113) |
16 | Katė | e1 |
17 | Šuo | e2 |
18 | Arklys | e3 |
19 | Karvė | e4 |
20 | Ožka | e80 |
21 | Avis | e81 |
22 | Žiurkėnas | e84 |
23 | Penicillium not. (pelėsinis grybas) | m1 |
24 | Cladosporium her. (pelėsinis grybas) | m2 |
25 | Aspergillus fum. (pelėsinis grybas) | m3 |
26 | Alernaria alt. (pelėsinis grybas) | m6 |
Maisto alergenų paletę sudaro:
Eil. Nr. | Alergeno pavadinimas | Tarptautinis alergeno kodas |
1 | Kiaušinio baltymas | f1 |
2 | Kiaušinio trynys | f75 |
3 | Karvės pienas | f2 |
4 | Karvės pienas (apdorotas itin aukšta temperatūra) | f169 |
5 | Kazeinas (pieno baltymas) | f78 |
6 | Kvietiniai miltai | f4 |
7 | Gliutenas | f79 |
8 | Ryžiai | f9 |
9 | Sojos pupelės | f14 |
10 | Sezamo sėklos | f10 |
11 | Žemės riešutai | f13 |
12 | Lazdyno riešutai | f17 |
13 | Pistacijos riešutai | f144 |
14 | Saulėgrąžų sėklos | u87 |
15 | Moliūgų sėklos | f222 |
16 | Apelsinas | f33 |
17 | Braškės | f44 |
18 | Obuoliai | f49 |
19 | Bananai | f92 |
20 | Kiviai | f84 |
21 | Šilkmedžio vaisiai (uogos) | f146 |
22 | Figos | f328 |
23 | Pomidorai | f25 |
24 | Morkos | f31 |
25 | Bulvės | f35 |
26 | Svogūnai | f48 |
27 | Persikai | f95 |
28 | Vyšnios | f97 |
29 | Alyvuogės | f122 |
30 | Šparaginės pupelės | f132 |
31 | Žuvies mišinys (menkė, silkė, skumbrė, plekšnė) | fs14 (f3, f21, f206, f254) |
32 | Kiautuotuojų vėžiagyvių mišinys (dygliuotasis omaras, austrės, moliuskai) | fs10 (f71, f177, f324) |
33 | Mėsos mišinys (jautiena, aviena/ ėriena) | fs43, (f27, f88) |
34 | Vištiena | f83 |
Mišrią alergenų paletę sudaro:
Eil. Nr. | Alergeno pavadinimas | Tarptautinis alergeno kodas |
1 | Kietis | w6 |
2 | Gyslotis | w9 |
3 | Dilgėlė | w103 |
4 | Rapsas | w203 |
5 | Beržas | t3 |
6 | Lazdynas | t4 |
7 | Platanas | t11 |
8 | Motiejukas | g6 |
9 | Javų žiedadulkių mišinys (rugiai, avižos, miežiai, kviečiai) | gs21 (g12, g14, g18, g101) |
10 | Katė | e1 |
11 | Šuo | e2 |
12 | Arklys | e3 |
13 | Karvė | e4 |
14 | Plunksnų mišinys (vištos plunksnos, žąsies plunksnos, anties plunksnos) | es2 (e85, e111, e86) |
15 | Namių dulkių mišinys (Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae) | ds1 (d1, d2) |
16 | Pelėsinių grybelių mišinys (Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus,Alternaria alternate) | ms1 (m1, m2, m3, m6) |
17 | Candida albicans pelėsinis grybelis | m5 |
18 | Kiaušinio baltymas, kiaušinio trynys | f245 |
19 | Pienas | f2 |
20 | Cheddar sūris | f81 |
21 | Žemės riešutai | f13 |
22 | Sojos pupelės | f14 |
23 | Lazdyno riešutai | f17 |
24 | Graikiški riešutai | f16 |
25 | Kvietiniai miltai | f4 |
26 | Žirneliai | f12 |
27 | Baltosios pupelės | f15 |
28 | Braškės | f44 |
29 | Citrusinių vaisių mišinys (greipfrutas, citrina, apelsinas, mandarinas) | fs32 (f209, f208, f33. f302) |
30 | Kiauliena | f26 |
31 | Jautiena | f27 |
32 | Vištiena | f83 |
33 | Obuoliai | f49 |
34 | Menkė | f3 |
Tyrimas atliekamas iš veninio kraujo.
Maisto vartojimas | Skysčių vartojimas | Kitos sąlygos |
48 val. nevalgyti riebaus ir kepto maisto. | Negerti saldintų gėrimų. | Nevartoti maisto papildų. |
12 val. nevalgyti. | Galima gerti tik nedidelį kiekį vandens. | Bent 1 val. iki tyrimo nerūkyti. |
Nevartoti biotino (kitaip vadinamo vitaminu H; vitaminu B7; koenzimu R) papildų bent 3-5 dienas prieš kraujo paėmimą. (Maisto alergenų tyrimui) | Vengti fizinio krūvio ir emocinės įtampos. |
Atsakymas pateikiamas per 7 darbo dienas el. paštu arba per www.e-pacientas.lt
Papildoma informacija
Pasirinkti paketą | Maisto alergenų paletė (41 alergenas), Mišri alergenų paletė (48 alergenai), Įkvepiamųjų alergenų paletė (62 alergenai) |
---|