Aprašymas
Aprašymas
Kalcis – būtinas mikroelementas, reikalingas organizmui stiprinti kaulus, dantis ir jungiamuosius audinius, kontroliuoti raumenų susitraukimą ir atsipalaidavimą, palaikyti širdies veiklą, normalizuoti kraujo krešėjimo procesus, reguliuoti fermentines reakcijas, taip pat sklandžiai perduoti nervinius impulsus tarp ląstelių.
Sveiko kalcio kiekio organizme palaikymas padeda sumažinti riziką susirgti ligomis, susijusiomis su aukštu kraujospūdžiu, ypač nėštumo metu. Taip pat mažina gaubtinės ir tiesiosios žarnos adenomų (nepiktybinių auglių) riziką.
Kalcio trūkumo (hipokalcemija) simptomai :
- sumišimas ar atminties praradimas;
- kaulų skilimai ir lūžiai;
- raumenų spazmai, mėšlungis, traukuliai;
- rankų, kojų ir veido tirpimas ir dilgčiojimas;
- silpni ir trapūs nagai;
- sulėtėjęs plaukų augimas, odos suplonėjimas.
Kalcio svarba
- kaulų sveikata – net 99% žmogaus organizme esančio kalcio yra kauluose ir dantyse. Kalcis yra būtinas kaulų vystymuisi, augimui ir palaikymui. Kai žmogus nustoja augti, kalcis ir toliau padeda išlaikyti stiprius kaulus ir lėtina kaulų tankio mažėjimą. Moterys menopauzės laikotarpiu turi didesnę riziką susirgti osteoporoze.
- raumenų susitraukimas – kalcis padeda reguliuoti raumenų susitraukimą. Kai nervas stimuliuoja raumenis, organizmas išskiria kalcį.
- širdies ir kraujagyslių sistema – kalcis svarbus kraujo krešėjimo procese bei sveiko kraujospūdžio palaikyme.
- kalcis palaiko fermentų veiklą.
Per didelio kalcio kiekio organizme simptomai:
- inkstų akmenų susidarymas;
- virškinimo sutrikimai – pykinimas ar vėmimas, prastas apetitas, vidurių užkietėjimas;
- padidėjęs troškulys, arba dažnesnis šlapinimasis dėl inkstų veiklos sutrikimo;
- nuovargis, sumišimas;
- kaulų skausmas, trapūs, lengvai lūžtantys kaulai.
Kalcio šaltiniai maiste:
- pieno produktai – pienas, sūris, jogurtas;
- augalinis pienas (migdolų, sojų, ryžių);
- žalios lapinės daržovės – garbanotieji kopūstai, lapinis kopūstas, špinatai, garstyčios, ropės, kininis bastutis);
- žuvis, kuri valgoma su kaulais – sardinės, lašiša.
Tyrimas atliekamas iš veninio kraujo.
Maisto vartojimas | Skysčių vartojimas | Kitos sąlygos |
48 val. nevalgyti riebaus ir kepto maisto. | Negerti saldintų gėrimų. | Nevartoti maisto papildų. |
12 val. nevalgyti. | Galima gerti tik nedidelį kiekį vandens. | Bent 1 val. iki tyrimo nerūkyti. |
|
| Vengti fizinio krūvio ir emocinės įtampos. |
Atsakymas pateikiamas per 1-2 darbo dienas el. paštu arba per www.e-pacientas.lt