Aprašymas
Aprašymas
Reumatoidinis faktorius (RF) – reumatoidinio faktoriaus laboratorinis tyrimas patogus artritų diferencinei diagnostikai bei jų eigos prognozei įvertinti. Nedidelis RF koncentracijos padidėjimas gali būti nesusijęs su reumatoidiniu artritu. Esant didesnei reumatoidinio faktoriaus koncentracijai kraujyje, reumatoidinio proceso tikimybė yra proporcingai didesnė. Koncentracijos dydis koreliuoja su reumatoidinio proceso aktyvumu.
Reumatoidinis artritas – progresuojanti autoimuninė, uždegiminė liga, kuri pagrinde pažeidžia smulkiuosius sąnarius ir ilgainiui gali sukelti neįgalumą bei gyvenimo kokybės pablogėjimą.
Reumatoidinio artrito simptomai:
- sąnarių skausmai
- sąnarių sustingimas, ypač rytais
- sąnarių patinimas,
- silpnumas
- nedidelis karščiavimas.
Kuo anksčiau diagnozuojama liga ir pradedamas gydymas, tuo geresnė ligos prognozė.
Reumatoidinis faktorius (RF) – vienas iš pagrindinių tyrimų, nustatant reumatoidinio artrito diagnozę.
Kartais Reumatoidinio faktoriaus padidėjimas nustatomas ir sergant kitomis autoimuninėmis reumatinėmis bei nereumatinėmis ligomis (pvz., sistemine raudonąja vilklige, Sjogreno sindromu, lėtinėmis kepenų ligomis, parazitinėmis ir virusinėmis infekcinėmis ligomis ir kt.)
RF tyrimas yra skiriamas tikslu nustatyti reumatoidinio artrito diagnozę ir sekti ligos eigą. Reumatoidinio artrito liga gali turėti sunkių, neįgalumą sukeliančių pasekmių ir jos prognozė priklauso nuo to, kaip anksti yra pradedamas gydymas, todėl tyrimą tikslinga atlikti vos pasireiškus pirmiems ligos simptomams (pvz., sąnarių skausmams) arba profilaktiškai.
Mityba sergant reumatoidiniu artritu
Itin svarbi subalansuota mityba norint sumažinti RA simptomus. Šie maisto produktai padeda malšinti uždegimus:
- vaisiai ir daržovės (vaisiuose ir daržovėse gausu antioksidantų, kurie padeda stabilizuoti molekules, kurios gali sukelti uždegimą)
- alyvuogių aliejus (alyvuogių aliejuje yra sveikųjų mononesočiųjų riebalų, padedančio mažinti uždegimą ir veikia kaip skausmo malšintojas. Tačiau naudokite aliejų saikingai)
- riebi žuvis (lašiša, tunas, sardinės, silkė turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali padėti kontroliuoti uždegimą)
- ankštiniai augalai (baltymų šaltinis, svarbus raumenų sveikatai. Žirniuose ir pupelėse gausu antioksidantų, folio rūgšties, magnio, geležies, cinko ir kalio, kurie žinomi dėl naudingų savybių širdžiai ir imuninei sistemai).
- riešutai (kedro riešutai, pistacijos, lazdyno riešutai ir migdolai. Graikiniai riešutai ypač tinka RA sergantiems žmonėms, nes juose yra daug omega-3 riebalų rūgščių)
- nesmulkinti grūdai – avižos, nesmulkinti kviečiai, rudieji ryžiai, bolivinė balanda ir kiti grūdai gali sumažinti širdies ligų riziką, kuri yra padidėjusi RA sergantiems žmonėms).
Pasirūpinkite savo ir artimųjų sveikata jau dabar!
Tyrimas atliekamas iš veninio kraujo.
Maisto vartojimas | Skysčių vartojimas | Kitos sąlygos |
12 val. nevalgyti, nevartoti maisto papildų. | 12 val. negerti saldintų gėrimų. | Bent 1 val. iki tyrimo nerūkyti. |
48 val. nevalgyti riebaus ir kepto maisto. | Galima gerti tik nedidelį kiekį vandens. | Vengti fizinio krūvio ir emocinės įtampos. |
Tyrimo atsakymas pateikiamas per 1 darbo dieną el. paštu arba per www.e-pacientas.lt