Aprašymas
Aprašymas
Vitaminas C, dar vadinamas askorbo rūgštimi, yra vandenyje tirpus vitaminas, esantis įvairiuose maisto produktuose. Žmogus privalo gauti šį vitaminą su maistu, nes organizmas pasigaminti jo negali. Vitaminas C reikalingas kolageno, L-karnitino, kai kurių neurotransmiterių gamybai bei baltymų apykaitai. Taip pat jis yra svarbus antioksidantas, galintis padėti atstatyti kai kurių kitų antioksidantų kiekį organizme bei padeda pasisavinti geležį iš augalinės kilmės produktų.
Ūmus vitamino C trūkumas pasireiškia skorbutu, kuris pasireiškia pirmiausiai nuovargiu, bloga savijauta, dantenų uždegimu. Ligai progresuojant jungiamasis audinys silpnėja, atsiranda poodinės kraujosruvos (petechijos, ekchimozės, purpura), sąnarių skausmas, blogai gyja žaizdos, plaukų pažeidimas. Vitamino C trūkumas gali išsivystyti: rūkantiems (taip pat pasyviai rūkantiems), nesimaitinantiems pilnavertiškai, sergantiems malabsorbcija ar pažengusiu inkstų nepakankamumu.
Vitamino C perteklius yra mažai pavojingas, dažniausiai pasireiškia viduriavimu, pykinimu, pilvo diegliais bei kitais žarnyno veiklos sutrikimais.
Tyrimas atliekamas iš veninio kraujo.
Maisto vartojimas | Skysčių vartojimas | Kitos sąlygos |
12 val. nevalgyti, nevartoti maisto papildų. | 12 val. negerti saldintų gėrimų. | Bent 1 val. iki tyrimo nerūkyti. |
48 val. nevalgyti riebaus ir kepto maisto. | Galima gerti tik nedidelį kiekį vandens. | Vengti fizinio krūvio ir emocinės įtampos. |
Tyrimo atsakymas pateikiamas per 10-20 darbo dienų el. paštu arba per www.e-pacientas.lt