Description
Description
Vitamino C nustatymas – tai vandenyje tirpus vitaminas, kuris dar vadinamas askorbo rūgštimi. Vitaminas C yra puikus antioksidantas ir saugo ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio, gerina geležies absorbciją organizme, svarbus imuninės sistemos veiklai bei efektyviam žaizdų gijimui.
Natūralūs vitamino C šaltiniai yra vaisiai ir daržovės, citrusiniai vaisiai, paprikos, kiviai, pomidorai, braškės, bulvės. Norint išsaugoti daugiau vitamino C maisto produktuose svarbus yra jo paruošimo būdas – garuose gamintas maistas išsaugo daugiau vitamino nei virtas.
Didesnis nei įprastai vitamino C kiekis yra reikalingas rūkantiems asmenims arba nuolat būnantiems šalia rūkančiųjų, nes vitaminas C yra reikalingas apsaugant organizmą nuo laisvųjų radikalų, susidarančių rūkymo metu. Taip pat didesnis poreikis yra sergantiems vėžiu bei inkstų ligomis.
Trūkstant vitamino C organizme gali išsivystyti skorbutas – tai liga, kurią lemia vitamino C trūkumas. Prasideda dantenų uždegimas, ragėja oda, sutrinka žaizdų gijimas, prasideda plaukų slinkimas, sąnarių skausmas. Vitamino C trūkumas gali paskatinti depresijos atsiradimą. Perteklius pasireiškia pykinimu ir viduriavimu.
Geriausias laikas pasirūpinti savo ir artimųjų sveikata – dabar!
Tyrimas atliekamas iš veninio kraujo.
Maisto vartojimas | Skysčių vartojimas | Kitos sąlygos |
12 val. nevalgyti, nevartoti maisto papildų. | 12 val. negerti saldintų gėrimų. | Bent 1 val. iki tyrimo nerūkyti. |
48 val. nevalgyti riebaus ir kepto maisto. | Galima gerti tik nedidelį kiekį vandens. | Vengti fizinio krūvio ir emocinės įtampos. |
Tyrimo atsakymas pateikiamas per 10-20 darbo dienų el. paštu arba per www.e-pacientas.lt