Aprašymas
Aprašymas
Vitamino B12 nustatymas – vandenyje tirpus B grupės vitaminas, kuris dar žinomas kaip kobalaminas. Šis vitaminas labai svarbus raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui, ląstelių dalijimosi procesuose, ląstelių genetinės medžiagos formavimuisi, aktyvina folio rūgštį, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje bei yra svarbus nervinės sistemos veiklai.
Vitamino B12 galima rasti gyvūninės kilmės produktuose – mėsoje, žuvyje, piene, kiaušiniuose, mielėse, o augaliniuose produktuose jo beveik nėra. Šį vitaminą organizmas sugeba pasigaminti pats, tačiau senstant jo pasisavinimas gali sulėtėti, todėl asmenims virš 50 metų rekomenduojama vartoti daugiau vitamino B12 turinčio maisto.
Vitamino B12 perteklius nėra žalingas organizmui, tačiau trūkumas gali pasireikšti mažakraujystę primenančiais simptomais. Vegetarams ir veganams reikėtų nuolat sekti vitamino B12 kiekį organizme, nes nevartojant gyvulinės kilmės produktų trūkumas gali atsirasti labai greit.
Vitamino B12 trūkumas:
- Anemijos (mažakraujystės) simptomai – pabalusi oda, nuovargis, oro trūkumas, mieguistumas, greitai pasireiškiantis silpnumas, pabalusios lūpos
- Neurologiniai simptomai – galūnių tirpimas, atminties sutrikimai, nemiga, sutrikusi eisena
Geriausias laikas pasirūpinti savo ir artimųjų sveikata – dabar!
Tyrimas atliekamas iš veninio kraujo.
Maisto vartojimas | Skysčių vartojimas | Kitos sąlygos |
48 val. nevalgyti riebaus ir kepto maisto. | Negerti saldintų gėrimų. | Nevartoti maisto papildų. |
12 val. nevalgyti. | Galima gerti tik nedidelį kiekį vandens. | Bent 1 val. iki tyrimo nerūkyti. |
|
| Vengti fizinio krūvio ir emocinės įtampos. |
Atsakymas pateikiamas per 1-2 darbo dienas el. paštu arba per www.e-pacientas.lt