Aprašymas
Aprašymas
Vitaminas B12 būtinas užtikrinti sklandžią nervų sistemos veiklą, eritrocitų bei DNR gamybai. Vitaminas B12 gaunamas su maistu, taip pat žmogaus organizme jis yra kaupiamas. Geriausi natūralūs jo šaltiniai yra gyvulinės kilmės maistas, todėl vegetarams/veganams negaunant vitamino B12 iš kitų šaltinių mažėja jo koncentracija. Taip pat vitamino B12 pasisavinimas mažėja dėl piktybinės anemijos (mažakraujystės), skrandžio uždegimo (dėl autoimuninių ligų ar Helicobacter pylori infekcijos), skrandžio rūgštingumą mažinančių vaistų. Vitamino B12 stokos simptomai yra nespecifiniai: rankų ar kojų aptirpimas ar dilgčiojimas, pusiausvyros sutrikimai, jėgos stoka. Vitamino B12 perteklius yra labai retas, o didelė vitamino B12 koncentracija retai pasiekia toksinę vertę.
Tyrimas atliekamas iš veninio kraujo.
Maisto vartojimas | Skysčių vartojimas | Kitos sąlygos |
48 val. nevalgyti riebaus ir kepto maisto. | Negerti saldintų gėrimų. | Nevartoti maisto papildų. |
12 val. nevalgyti. | Galima gerti tik nedidelį kiekį vandens. | Bent 1 val. iki tyrimo nerūkyti. |
|
| Vengti fizinio krūvio ir emocinės įtampos. |
Atsakymas pateikiamas per 1-2 darbo dienas el. paštu arba per www.e-pacientas.lt