Aprašymas
Aprašymas
Vitaminu E vadinama grupė riebaluose tirpių junginių, pasižyminčių išskirtinėmis antioksidantinėmis savybėmis bei reikalingų pilnavertei imuninio atsako veiklai užtikrinti. Antioksidantai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, kurie daro žalą ląstelėms bei gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžinių sutrikimų išsivystymo.
Vitamino E trūkumas yra retas žmonėms, kurie gauna net ir nedidelį jo kiekį su maistu. Dažniausiai vitamino E trūkumas pasitaiko žmonėms, turintiems riebalų pasisavinimo sutrikimų (nes šis vitaminas yra tirpus riebaluose). Vitamino E trūkumas pasireiškia periferine neuropatija, ataksija, skeleto miopatija, retinopatija bei imuninio atsako sutrikimu.
Vitamino E perteklius iš maisto šaltinių nėra pavojingas, tačiau perteklinis vitamino E papildų vartojimas gali turėti neigiamą poveikį kraujo krešėjimui.
Tyrimas atliekamas iš veninio kraujo.
Maisto vartojimas | Skysčių vartojimas | Kitos sąlygos |
12 val. nevalgyti, nevartoti maisto papildų. | 12 val. negerti saldintų gėrimų. | Bent 1 val. iki tyrimo nerūkyti. |
48 val. nevalgyti riebaus ir kepto maisto. | Galima gerti tik nedidelį kiekį vandens. | Vengti fizinio krūvio ir emocinės įtampos. |
Tyrimo atsakymas pateikiamas per 10-20 darbo dienų el. paštu arba per www.e-pacientas.lt